Stuur je graag een mailtje?

Stuur je ons graag een mailtje ? depapegaaien@visitatiebottelare.be

zondag 4 december 2022

Moet ik bang zijn van Sinterklaas en zijn roetpieten?

Na de voorleesweek stonden we te popelen om aan ons nieuwe thema : "Moet ik bang zijn van de Sint en zijn roetpieten?" te beginnen.

Omdat we er picobello willen uitzien als de Sint naar school komt vlogen we er dan ook meteen in.

We bestempelden een paard net zoals het paard van de Sint er uitziet. De juffen maakten er later een mooie kroon van.








En natuurlijk hoort er ook een wortel bij. Dus kleurden we een wortel voor in de mond van het paard. (ja ja het paard heeft een mond en geen muil want het is een edel dier)







Vorige zondag was ook de eerste zondag van de advent.
De kindjes van de derde kleuterklas kwamen langs met 4 kaarsjes en enkele groene takjes. 
Ze gaven ons wat uitleg over de adventskrans. Waarna we zelf aan de slag gingen en er ook één maakten voor in ons klasje. 



















Wat wij vooral onthouden hebben is dat we Kerstfeest vieren als alle 4 de kaarsjes branden. En dat we dan vieren dat Jezus geboren werd.


Wat we deze week ook aanbrachten is "de herstelmuur". Als school zetten we heel hard in op verbindend communiceren. We willen de kindjes van in de peuterklas leren dat ze moeten "zeggen hoe ze zich voelen" bij een ruzie, als de juf eens boos is, als een vriendje hen pijn doet,... en dat ze moeten "luisteren naar elkaar".
Op die manier willen we inzetten op wederzijds respect voor elkaar, verdraagzaamheid, zich bewust worden van de effecten op zichzelf en op de andere, samen oplossingen vinden om conflicten later te kunnen voorkomen ... mooie waarden die we maar al te graag meegeven in hun verdere leven.

We brachten de herstelmuur aan via een toneeltje gespeeld door de juffen.




En alles werd gevisualiseerd.
In de klas hebben we nu ook een boekje waarmee we aan de slag gaan bij een conflict.
Misschien merkte je deze week plots dat jouw kindje met een tekening naar huis kwam waarop iets geschreven stond i.v.m. ruzie.
Ziezo hiermee hopen we dat alles wat duidelijk wordt voor jullie.








De ontdekbak werd deze keer gevuld met verkleedkleren van de Sint en de pieten. En vele paardjes.











Ook de boot van de Sint is aangekomen in de klas.




We herhaalden het begrip ronde of cirkel door tijdens een onthaalspelletje nog eens over de ronde of de cirkel te stappen. Want we zijn bijna klaar om kennis te maken met een volgende vorm.














In godsdienst hadden we het over  Jezus de kindervriend en dat hij het voorbeeld was voor de Sint.



We oefenden ook nog eens de schaduwbeelden in.




We sorteerden volgens kleur en moesten daarbij de pietjes in de juiste schoorsteen leggen. Daarvoor moesten we goed kijken naar de kleur van hun muts en hun zak vol speelgoed.


Toen donderdag de rode duivels moesten voetballen mochten we allen gekleed in de kleuren van de Belgische vlag naar school komen. We hadden alle geloof in een goede afloop maar helaas eindigde het anders.
Wij gingen 's morgens in elk geval al wat "scouten" naar nieuw talent.
Iedereen mocht tijdens het onthaal eens op de bal schoppen en dan nog wel op een rode.

















Donderdag kleurden we ook een tekening voor in ons schoentje.




En dus mochten we op donderdagavond ons schoentje zetten met al dat lekkers voor het paard en daarbij onze tekening.






En of je het wel of niet gelooft maar de Sint was donderdagnacht in de klas geweest. Jules en Marie wisten ons zelfs te vertellen dat ook piet mee was en dat zelfs het paard in ons klasje was binnengekomen.
Ze strooiden koekjes en snoepjes en namen al de tekeningen mee voor in het kasteel van de Sint en het lekkers voor het paardje.
Ze bekeken ook onze kroontjes en beloofden dinsdag terug te komen met speelgoed voor in ons klasje.





We herhaalden de hoeveelheden één en twee door in elke zak één of twéé pakjes te steken. We mochten niet zomaar doen wat we wilden. We moesten goed kijken hoeveel bolletjes erop de zak stonden en zoveel pakjes mochten er dan in.








Tijdens een zorgmoment werden de ara's nog een keertje apart genomen om de hoeveelheden nog wat extra in te oefenen. Want zij gaan volgend schooljaar naar de tweede kleuterklas. Dus is het belangrijk dat ze net wat meer oefenkansen krijgen dan de kaketoetjes. ( Natuurlijk krijgen de kaketoes die er klaar voor zijn ook die extra uitdagingen !!!)




De boekenhoek werd rijkelijk gevuld met boeken van de Sint. Het was een topper deze week.





Vrijdagnamiddag kwam juf Inge langs (juf Inge is niet alleen de juf van de parkieten maar ook de ICT-juf van de kleuterschool).
Als roetpiet kwam ze onze klas binnengestapt met een speelgoedzak met tablets erin.
Ze leerde ons hoe we tewerk moesten gaan en we mochten ook al enkele spelletjes spelen (vormen inoefen / sorteren volgens kleur / begrippen groot, klein, in het midden /...)










En zo eindigde ons eerste weekje rond ons nieuwe thema. We hopen dat de vele zieke kindjes van deze week er maandag weer helemaal bovenop zijn. En kijken alvast heel erg uit naar de komst van de Sint op dinsdag.

Nu nog voor iedereen een fijn weekend en tot volgende week.





























Geen opmerkingen:

Een reactie posten